PTTAVM CEO’su Hakan Çevikoğlu, e-ticaret ve perakende sektöründe yaşadığı bir olayı paylaşarak Çin malı ürünlerin “Türk Malı” etiketiyle satıldığını dile getirdi. Aynı zamanda ETİD Başkanı olarak da konuşan Çevikoğlu, Bişkek’teki konteyner kentte Çin’den gelen tekstil ürünlerinin “Made in Türkiye” etiketiyle Rusya’ya gönderildiğini gözlemlediğini belirtti. Çevikoğlu, bu durumun Türkiye için olumlu bir algı yaratsa da uzun vadede zarar oluşturabileceği için önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin e-ticaret alanında önemli bir fırsat potansiyeline sahip olduğunu belirten Çevikoğlu, dünya çapında Türk ürünlerine olan güvenin arttığını ve bu algının güçlendiğini ifade etti. E-ticaretin dünya genelinde 6,4 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştığını söyleyen Çevikoğlu, Türkiye’nin, Çin’in ardından en fazla ürün çeşitliliği sunabilecek ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Bunun yanı sıra, Çevikoğlu, Türk şirketlerinin e-ihracatta genellikle Amazon üzerinden ABD ve İngiltere gibi pazarlarda faaliyet gösterdiğini, ancak bu yıl Kasım ayında Çin pazarına yönelik ilk büyük kampanyayı başlatacaklarını belirtti. Çevikoğlu, Çin’de hızla gelişen teknolojilere ayak uydurmanın Türk markaları için önem taşıdığını ifade etti.
Turkcell Dijital Kanallar Direktörü İlker Güneş ise pandeminin etkisiyle dijitalleşmenin hızlandığını ve tüketicilerin bilgiye daha kolay ulaştığını belirtti. Güneş, 15 yıldır yapay zeka alanında yatırım yaptıklarını ve kişiselleştirilmiş deneyimlerin önem kazandığını vurgulayarak, bu tür kişiye özel kampanyaların genel kampanyalara göre 8-12 kat daha fazla geri dönüş sağladığını açıkladı.
Comments