Üretim, ihracat ve istihdam açısından 2024 yılını zorlu bir süreçle kapatan deri ve deri mamulleri sektörü, gelecekte daha güçlü bir konum elde etmek amacıyla kapsamlı bir strateji değişikliğine gidiyor.
Sektörün Hedefi: 5 Milyar Dolarlık İhracat
Deri ve deri mamulleri sektörünün 2024 yılında özellikle ayakkabı ihracatında yaşanan düşüşle birlikte dış ticarette verdiği açık, sektör yöneticilerini harekete geçirdi. Hazırlanan Orta Vadeli Master Plan kapsamında sektörün yol haritası yeniden belirlendi. Altı ayda bir güncellenecek bu plan çerçevesinde 10 yıllık projeksiyonla ihracatın 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
2024’te Sektörde Ciddi İhracat Kaybı Yaşandı
2024 yılında deri ve deri mamulleri sektöründe genel ihracat %18 oranında gerilerken, en büyük kayıp %21.9 ile ayakkabı alanında yaşandı. Kürk ve konfeksiyon %2.9, mamul deri %2.2 oranında düşüş kaydetti. Sektör genelinde kapasite kullanım oranları %67.3’ten %62.1’e geriledi. İstihdamda ise yaklaşık 6 bin kişilik bir düşüş yaşanarak 68 bin 956 kişiden 62 bin 789 kişiye düşüş gözlendi.
Ucuz Kur Politikası İthalatı Artırdı
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, ucuz kur politikası nedeniyle ithalat baskısının arttığını ve yerli üreticinin ciddi zorluklarla karşılaştığını belirtti. Ayakkabı sektöründe ihracat 877.4 milyon dolara gerilerken, ithalat 1.55 milyar dolara çıktı. Sektör yöneticileri, ithalatı azaltacak üretim kriterlerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Sektörün Beklentisi: Devlet Desteği
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, ithalatın %25 artışla 70 milyon çifte ulaştığını belirterek bu alanda devlet desteğinin şart olduğunu ifade etti. Ayrıca, sektör başkanları 5 yıl boyunca pazarlama hacminde artış olmayacağını ve bu süreçte devlet desteği olmadan ayakta kalmanın mümkün olmadığını belirttiler.
Gelecek Projeksiyonu ve Strateji
İDMİB Başkanı Güven Karaca, Türkiye’nin en değerli dördüncü sektörü olan deri ve deri mamulleri sektörünün, üretim ve yatırım ortamının iyileşmesi durumunda yeniden rekor seviyelere ulaşabileceğini söyledi. Karaca, dezenflasyon sürecinin kalıcı hale gelmesinin ve faiz oranlarının düşmesinin sektörü yeniden güçlü bir ivmeye taşıyacağını ifade etti.
2025 yılı itibarıyla sektör, ithalat baskısını azaltmayı, ihracat kapasitesini artırmayı ve katma değerli ürünlerle global pazarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Sektör paydaşları, yerel ve global gelişmeleri yakından takip ederek stratejilerini bu doğrultuda belirleyeceklerini açıkladı.
Comments