2023 yılında dış ticaret açığı vermeye başlayan ayakkabı sektörü, e-ihracat hamlesiyle önemli bir büyüme kaydetti. 2022 yılında 90 milyon dolar olan e-ihracat geliri, 2023’ün Ocak-Ekim döneminde 262 milyon dolara ulaştı ve sektör ihracatının %26’sını oluşturdu. İki yıl içinde %191 oranında bir artış yakalayan sektör, 2025 için e-ihracatta 500 milyon dolarlık bir hedef belirledi.
Yerel Markaların Katkısı Büyük
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, özellikle yerli markaların ulusal ve uluslararası pazaryerlerinde aktif hale gelmesinin bu büyümede önemli rol oynadığını belirtti. İçten, Trendyol’un bu başarıda büyük payı olduğunu ve Körfez ülkeleri ile Azerbaycan’ın hedef pazarlar arasında öne çıktığını söyledi.
Yeni Pazar Yeri Projesi Yolda
Sektörün rekabet gücünü artırmak amacıyla, TASD tarafından bir pazaryeri platformu kurulması planlanıyor. Dernek, Amazon, eBay, Zalando gibi global platformlarla iş birliği yaparak Türk üreticilerin yurt dışı satışlarını destekleyecek. Ayrıca, 19-22 Mart tarihlerinde düzenlenecek AYMOD Fuarı ile bu dijital platform devreye alınacak ve sektör temsilcileri 10 binin üzerinde müşteriyle buluşacak.
E-Ticarette Yüksek Potansiyel
Dünya genelinde ayakkabı ihracatının %12’si e-ticaret üzerinden gerçekleşiyor. Türkiye, 2023 yılı itibarıyla toplam 984 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına ulaşırken, bunun 262 milyon dolarlık kısmı e-ihracatla sağlandı. Sektör, önümüzdeki dönemde e-ticaret alanında daha fazla atılım yapmayı hedefliyor.
Comments