GAZİANTEP 32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı'nda stant açan firmaların yetkilileri, fuardan çok memnun kaldıklarını dile getirdi. Gaiantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) 6 Aralık Pazartesi günü açılışı yapılan fuarın bugün son günü ve saat 16: 00'ya kadar devam edecek.
Ortadoğu Fuar Merkezi'nde pandemiye karşı tüm tedbirlerin alınarak gerçekleştirildiği fuarın açılışına Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Milletvekili Nejat Koçer Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin GSO Başkanı Adnan Ünverdi, Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ile sanayici ve iş adamlarının yanı sıra davetliler katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, fuarın Anadolu'nun en büyük fuarlarından biri olduğunu belirterek, güzel ve verimli geçmesini dilemişti.
“Ayakkabı markası çıkarmalıyız"
Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi 2 yıldır pandeminin yarattığı ekonomik sorunlarla uğraştıklarını dile getirdi. Gaziantep'in kriz dönemlerinde ihracat rekoru kırdığını aktaran Ünverdi, "2020 yılında 8 milyar dolardı. Bu yılın 11 ayında ise 9 milyar 128 milyon dolara ulaştık. Ancak hedefimiz 10 milyar dolardır. Gaziantep ayakkabı ve terlik üretiminde Türkiye'nin önde gelen üretim merkezlerinden biridir. Yapılacak yeni çalışmalarla ayakkabı ve terlik sektörünü ileriye taşıyabiliriz. Ünlü markalara Gaziantep'te fason üretim yapılıyor. İşin en zor kısmını biz yapıyoruz ama kaymağını onlar yiyor. Gaziantep'in ayakkabıda ünlü markalar çıkarması gerekiyor. Gaziantep'e gelenler sadece baklava almasın, ayakkabı da alsınlar" diyerek konuştu.
"Olağanüstü zor bir dönemden geçiyoruz"
Türkiye'yi güven ve istikrarla kalkındırdıklarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin” 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini” söyledi. İngiltere'de akaryakıt krizi yaşandığını da dile getiren Şahin, "Büyük fotoğrafa bakmalıyız. Olağanüstü zor bir dönemden geçiyoruz. Bu coğrafyada güçlü olmamız gerekiyor. 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' deyip bu zorluğu aşacağız. Biz markalaşmazsak başkalarının hamallığını yaparız. Ancak bu şehir bunu yapamaz" ifadelerini kullandı.
Vali Davut Gül ise sanayicinin en önemli sıkıntısının işgücü olduğunu belirtti ve "3 yıl önce 5 tane mesleki eğitim merkezimiz vardı, şu an ise 56 tane var. 10 bin 100 öğrencimiz var ancak 50 bin öğrenciye ulaşmalıyız. Bunu hep birlikte güçlendirmeliyiz" diyerek düşüncelerini dile getirdi.
“ 600 bin dolardan 10 milyara ulaşan İhracat”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Gaziantep'in hem Türkiye hem de dünya için model olan bir şehir olduğunu vurguladı. Gül, "Katma değeri arttırmalıyız esas gayemiz yapılan reformları sürdürmektir. Bu vizyonla ortaya koyduğumuz insan hakları eylem planı adım adım uygulanmaktadır. Ülkemize güveniyor, milletimize inanıyoruz. Bildiğiniz gibi bu eylem planında yer alan ihtisaslaşmaya dair önemli karar aldık. Finans ve vergi suçlarına özel olarak bakan mahkemeleri ihtisas edeceğiz. Bunun da hem hukuk hem de ekonomik alanında vatandaşımıza büyük katkısı olacaktır dedi.
Türkiye’nin ürettiğini ve ürettiğini ihraç ettiğini söylerken Gaziantep'te 600 bin dolar olan ihracatın bugün 10 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Ancak sanayicilerin söz verdiğini bu rakamın 12 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
Hukukun yük alan bir hale gelmesi gerekiyor"
Yatırım ortamının önündeki engellerin kalkması için çok önemli mevzuat adımları attıklarını sözlerine ekleyen Gül, "Bunu herkesle konuşarak yaptık. Hukukun yük alan bir hale gelmesi gerekiyor. Kat etmemiz gereken önemli mesafeler var. Bizim temel derdimiz Gaziantep'te ve ülkenin bir köşesindeki bir işçinin sofrasına bir tane daha fazla ekmek götürmesini sağlamaktır. Bütün engellemelere rağmen Türkiye hedeflerini yerine getirecektir. Dar gelirli vatandaşlarımızın ve iş insanlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Elbette sorun ve sıkıntılar var ama bunları halının altına süpürmeden çözme gayreti göstereceğiz. Türkiye'ye zaman kaybettirmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz. Gaziantep çok büyük bir model oldu. Cuma günü Cumhurbaşkanı ile sanayicilerimizle birlikteydik. Buradan Gaziantep'te tüm istihdam sağlayan çiftçisinden iş insanına çok teşekkür ediyorum. Eğitimde ciddi adımlar attık. Bu noktada bizlere destek sunan hayırseverlere gönülden teşekkür ediyorum. Türkiye'nin önü aydınlıktır. Bir ve iri olarak hedeflerimize doğru yürüyeceğiz" diyerek konuşmasını sürdürdü.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kesti. Bakan Gül, protokol üyeleriyle birlikte fuara katılan firmaları ziyaret etti ve Firma sahipleriyle sohbet eden Bakan Gül ile Fatma Şahin'e bir firma sahibi tarafından Kırgız kaftanı hediye edildi.
Katılımcılar Fuardan Memnun Kaldı.
Fuar katılımcıları Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası ve Sayacılar Odası gibi organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Katılımcılar fuarın her yönüyle iyi geçtiğini fuarı ziyaret eden yabancı turist ve müşterilerin beklenenden fazla olduğunu söyledi. Ayrıca ürünlerin yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilere sunma imkanı bulduklarını ve geliştirilen yeni ürünlerin hem şirketlere hem Gaziantep’e hem de ülkeye özellikle döviz bazında katkı sağlaması umut ettiğini dile getirdi.
Comments